Muzej žena Crne Gore je osnovan da bi se na jednom mjestu okupili svi rasuti ili zanemareni podaci i dokumenta o životu žena u prošlosti Crne Gore.


Arhiv za 1936

Šef Odsjeka Uprave grada Beograda traži od Pretstojnika gradske policije da se Upravi policije Sarajevo sprovedu Markotić Ružica, Simanić Mileta i Milošević Bosiljka. Prilog: kratki podaci o njihovom radu i potvrda oduzetih stvari (fotokopije).

Izvor: Državni arhiv – Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta; 2. IV 1936. dok. br. V 2b-129 (36)

...

Šef Odsjeka Uprave grada Beograda traži od Predstojnika gradske policije Dubrovnik da se pritvorenici Muk Katica, Marinić Olga i druga lica sprovedu organima za istragu nad komunistima u Sarajevu. U prilogu su dati kratki podaci o ovim licima (fotokopije).

Izvor: Državni arhiv – Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta; 18-III-1936. dok. br. V 2b-118 (36)

...

Uprava policije Sarajevo dostavlja inspektoru Obradović Dragoslavu, Dubrovnik, izvještaj o rezultatima istrage vođene nad komunistima iz Kotora (fotokopija).

Izvor: Državni arhiv – Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta; 17-III-1936. dok. br. V 2b-117 (36)

...

Kraljevska banska uprava Savske banovine šalje Upravi policije Zagreb, svim sreskim načelstvima, Pretstojništvu gradskih policija itd, potjernicu za Ćetković Jelenom (fotokopija).

Izvor: Državni arhiv – Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta; 25-V-1936. dok. br. V 2b-150

...

Načelstvo sreza Nikšić dostavlja Banskoj upravi na Cetinju izvještaj o pronađenom komunističkom materijalu i hapšenju komunista.

Izvor: Državni arhiv – Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta; 24-III-1936. dok. br. V 2a-16 (36).

...

Kralj. banska uprava Zetske banovine šalje svim policijskim vlastima raspis za potragu za Ćetković Jelenom i Radonjić Radomirom, komunistima.

Izvor: Državni arhiv – Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta; 8-V-1936; dok. br. V 2b-54 (36).

...

Upr. policije Cetinje naređuje hapšenje i sprovođenje u Dubrovnik naznačenih lica iz srezova Berane i Kolašin, kao i Vučinić Božane, činovnice finansijske direkcije.

Izvor: Državni arhiv – Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta; 24-V-1936; V 2b-67 (36).

...

Uprava policije na Cetinju obavještava Bansku upravu zetske banovine da je doputovala iz Sarajeva u Cetinje Đurašković Ana zvana „Jana“. 

...